"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2013. április 29., hétfő

Mondhattad volna szebben kislovag! (Üzenet)


Montázs: Plajbászblog
„Dolgozzatok és imádkozzatok!” – állt a mondat a murillo-angyalkás, hímzett falvédőnkön a konyhaasztal melletti falon anno, úgy a ’60-as években.
„…Európa és Magyarország csak akkor tud megújulni, ha az imádság és a munka hagyományait sikerül visszahelyeznie életfelfogása központjába”. Ezt pedig te mondtat kedves Orbán Viktor Jákon - bár mondhattad volna szebben is kislovag -, mert ez körülbelül annyit jelent, mint a fentebb említett falvédős mondat, csak amolyan kormányfői piárosan feljavítva. A haszna is körülbelül annyi. Dekoráció.

„Dolgozzatok és imádkozzatok!”.

Mondhattad volna szebben kislovag! Például akár annak a félmilliónyi fiatalnak is, akik annak a reményében imádkoztak, hogy itthon legyen olyan munkájuk, amiből tisztességes módon el tudják tartani önmagukat, illetve családjukat, s akiknek az imája nem talált meghallgatásra a Felséges Fülekben, s ezért hagyták el szülőföldjüket.

Mondhattad volna szebben kislovag! Például azoknak a kényszernyugdíjazottaknak, kedvezményesen nyugdíjbavonultaknak, vagy azoknak a rokkantaknak, akiket a Felséges Kéz oly’ sikeresen segített vissza a munka frontjára, hogy immáron se munkájuk, se jövedelmük, és akiken már tényleg csak az ima segíthet.
Mondhattad volna szebben kislovag! Például a számtalan közmunkásnak, akik a 28-ezres „kényszermunka-bérből” kénytelenek bebizonyítani, hogy 48 ezer forintból is meg lehet élni, vagy azoknak a millióknak, akiknek a legfontosabb napi problémájuk, hogy lakjanak, vagy egyenek.

Mondhattad volna szebben kislovag! Mert a magyar amúgy szorgalmas, ha van miért és imádkozik is nap, mint nap. Például, hogy legyen neki alkotmánya és sztrájkjoga… hogy legyen neki szabad véleménye… hogy legyen munkahelye, és ha az van is már, akkor legyen neki tisztességes munkáért tisztességes bére. Hogy legyen rendes lakása és nem holmi Potemkin-faluban kelljen sínylődnie, s hogy legyen a gyermekeinek is olyan nyugdíja, amit nem akarnak mindenáron megvédeni… és hogy egyáltalán: legyen jövője. Mert az manapság még kilátás szinten sincs.

Viszont van helyette – köszönhetően neked kislovag - államilag finanszírozott korrupció, de dögivel, vannak stadionépítési finanszírozások a rendkívüli tartalékalapból, vannak luxusirodák gittegyleteknek az ország egyik legdrágább irodaépületében a kamarai tagdíjakból, vannak frakcióüléseken eldöntött pályázatok és elosztott földek. És van közben barátkozás offsore-lovagokkal, van összepacsi gyilkosokkal. Ez mind-mind van.

Mondhattad volna szebben kislovag, hogy „Dolgozzatok és imádkozzatok!”! Pláne, amikor a kereszttel próbálsz meg takarózni. Mert amikor sámánokat táncoltatsz a Parlament kupolatermében a Szent Korona körül, akkor nem mondhatod, hogy „…magunkénak valljuk Szent István útját…”.  Így üzengetni Kárpátalján, Székelyföldön és  Jákon át egész Európának - egyáltalán nem tisztességes, mi több a jóerkölcsbe ütköző. Úgy is mondhatnám: Hazug!
Nem tudom hogy vigasztal-e a tudat, hogy ennek ellenére Európa azért imádkozik. Leginkább azon, hogy az ilyesféle orbáni „hátranyilazásoktól” mentse meg az Úr.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése