"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2014. november 27., csütörtök

Családi ezüst


Úgy tartja a fáma, ha már a családi ezüst étkészletet is zaciba kell vágni, az már vég, s valljuk be, manapság sokan teszik ezt. Hogy hol? Valahol Európában.
Nem úgy Unortodoxiában, amelyről kiderült, hogy rengetek „családi ezüst” van még raktáron, s meglehet nem is csupán ezüst, hanem arany, és leginkább nagykanál. Leginkább az unortodox kormánypárti családok tulajdonában. Mert ugyan mivel magyarázhatnánk azt, hogy a képviselő vagyonbevallásokban egyre-másra tűnnek fel több tízmilliós családi kölcsönök? Legutóbb Giró-Szász András vagyonbevallásában tűnt fel egy csinos, 60 milliós tartozás a megtakarítások mellett. Ilyenkor ez ember fia azon gondolkodik, hogy vajon miért nem jutott még eszébe a szóvivőnek, hogy megtakarításaiból rendezze a tartozását? Vagy úgy gondolják, „Vidd fiam, úgyis a családban marad!”? Szijjártó uszodamester esetében a 170 milliós vityilló megvételét segítették eképpen, de például Rogán memóriazavaros íródeák is élt a „családi-baráti kölcsön” tízmillióinak lehetőségével.  

Azért az is több mint elgondolkodtató, hogy minden politikus (tisztelet a ritka kivételnek) családja immáron annyira tehetős, hogy mellényzsebből tud finanszírozni több tízmilliós igényeket. Ezek szerint van még a kredenc alján eldugva jónéhány kiló arany-ezüst étkészlet, politikus retyerutyánál legalábbis.

Ezek után talán jogos az a közösségi igény, hogy a politikusi vagyonok mellett érdemes lenne vizsgálni a családtagok vagyonosodását is. Mégiscsak nonszensz, hogy egy hároméves gyerek nevén lehet több, nagyértékű ingatlan, szántó, szőlőhegy. Láttam én már olyat, hogy egy nagycsoportos óvodás egy Mercedes S osztályú gépjármű boldog tulajdonosaként volt bejegyezve (Há’ mé’? Ajándék. Más kisvasutat kap, ő merdzsót). Persze lebukott a szentem, illetve az apja, hála a marihuánának és a szomszédok szemfülességének, ugyanis a NAV és a nyomozóhatóság ezúttal sem állt a felderítés magaslatán. Ha nem lett volna az átkozott kender, talán még most is vígan száguldozna a lurkó.

Szóval mi lenne, ha a nagy törvényalkotási dömpingben, belecsempésznének a salátába egy olyan módosítót is, ami lehetővé tenné az efféle kivizsgálásokat?
Hogy mindez álom? Az! Legalábbis, amíg van a semmit sem érő vagyonnyilatkozati rendszer gránitszilárdságú fecnije… van a „család”… és van Unortodoxia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése