"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2014. november 28., péntek

Feljelentők országa

Vannak kishazánkban olyanok… hogyan is fogalmazzam, hogy a kényes lelkivilágukat fel ne zaklassam?… szóval vannak egyes tényezők, akiknek - úgymond - lételeme a feljelentgetés. Szóval, ezek a bizonyos, flexibilisebb vázrendszerrel megáldott, a hatalomhoz minden körülmények között lojális, simulékony jellemű illetők voltak, vannak és lesznek is, amíg magyar van a világon. Hiába no, ilyenek voltunk, ilyenek vagyunk, és nem is akarunk változni. Olyanok, akik valahogy sohasem szerették a szomszéd tehenét.

Ez a jellem általában krízisidőkben csúcsosodott ki leginkább. Voltak, akik például orrforma alapján szelektáltak és tettek feljelentéseket. Az merő rágalom, hogy érdekből (lakásért, aranyért, műkincsért, értékekért) tették volna, mint ahogy az is rágalom, hogy más időkben elősegítették volna, példának okáért - a padlások lesöprését. Mert mindezt a merő hazaszeretet, a nemzeti büszkeség és együttműködés dagadó keble diktálta. És ez a dagadó akármi, jelen korunkban is fellelhető.

Itt van mindjárt a New York-i magyar konzulátus lojális káprázata, ahonnan ráhívták a rendőröket a felháborodás napján tüntető keleti-parti szórványra (hogyhogy nem, ott nem tűnt fel Kósa világjáró). Az újvilági zsaruk vették a magyaros be- és feljelentést, ki is mentek, konstatálták a tényállást, majd jót röhögve azt mondták a pártucat tiltakozónak, hogy csak nyugodtan folytassák tovább, majd elmentek fánkot enni. Hiába, ez Amerika.

Ám ne menjünk ilyen messzire, hisz van nekünk egy bizonyos Tényi Pista nevű gumigerincűnk, akinek papírja van, ideje is, mint a tenger, de hogy más… Nos, ez az illető arról híres, hogy tanár lévén szeret politizálni az óráin, hadd szokja az ifjúság. Meg fenyegetni is szeret, ami miatt például szalagavató maradt el. Ki is rúgták emiatt, de ez mit sem változtatott lelkesedésén. Nosza mindjárt melegében fel is jelentette az Ökotársat, és rajta keresztül egész Norvégiát. Most meg ippeg a szocialista Korózs Lajos ellen nyálazza a tintaceruzáját.

De folytathatnám a sort napestig, amíg el nem kopik a klaviatúra, hiszen feljelentés-feljelentés hátán, pör pört követ. Feljelent a tolvaj és rabló rágalmazás miatt, feljelent a csaló becsületsértés miatt, a korrupt gazember jó hírnév megsértése miatt, feljelent a hamisító és a plagizáló, és feljelent a szent a maga felé hajló kezével. Egyszóval feljelent… a feljelentő. De hisz nem ad mást, csak mi lényege. S mi a lényeg? A tagadás, a hazugság, a hamisság, mindaz mi belefoglalható az emberi negatívumokba. Ha meg kiderül a hamisság? Hát zakson! Legfeljebb titkosítjuk egy-két évtizedre. Mert ez egy ilyen ország. A feljelentők országa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése