"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2013. szeptember 10., kedd

Passzát



Patay Mihály már tudja. Igenis tudja, hogy ki fújja a passzátszelet. És ennek megfelelő alázattal is viszonyul a kérdéshez. Mármint a kormány pénzintézetekhez küldött ultimátumának kérdéséhez.
Mondom megfelelően, mert minek is nevezhetnénk azt a földöncsúszó, hajbókoló alázatot, ahogyan a bankszövetség elnöke odaállt a szőnyeg szélére, illetve járult a nagyságos és főméltóságú Matolcsy György színe elé. Mint ahogyan a Magyar Bankszövetség többi tagja is. És most várnak és várnak, de vajon mire? Talán a passzátszél birtokosának egy újabb akciójára, ami végleg bedöntheti a forintot?

Csányi Sándor OTP vezér ugyan félénken megpedzette a kifogását (neki van a legtöbb vesztenivalója), miszerint 10-15%-nál többet nem vállalhatnak be a bankok a devizahitelesek megsegítéséből, mert az elszabadítaná az árfolyamokat, és az katasztrofálisan érintené a forinthiteleseket is - de ez csak amolyan alig hallható sugdolózás volt.

A passzát szél meg csak fúj és fúj, ultimátumszerűen és ellentmondást nem tűrően… és ki tudja hol áll meg? Reméljük nem 400 forintos eurónál. Na az lenne csak az igazi passzát. Úgy elfújná a magyar gazdaságot, hogy nyoma sem maradna. Ezt pediglen a bankosok is nagyon jól tudják. Talán ezért az alázatos visszafogottság mellett az annál pánikszerűbb összeröffenés, hogy hátha…Hátha elér az MNB vezető tudatáig és rajta keresztül a passzátfújóig is a finom, de annál borzongatóbb lehelet, miszerint jó lenne megértetni végre: a gazdaság egyik fő támasztéka a bankrendszer, amit sikerült az utóbbi három évben szétfújnia. A ’98 és 2002 között, hirtelen felindulásból, s felfuvalkodott pofával elkövetett, majd kudarcba fulladt devizahitelezést pedig egy durcás daccal nem lehet visszafújni. Olyan gazdaságpolitikával pláne nem, amilyen mostanság fúj.  Egyébként is: Vannak a világgazdaság magaslégkörében erősebb áramlatok is, amihez képest ez a népnemzeti magyar passzátkodás csak porkavaró fuvallat. A szokásos 10%-os kortesport kavaró, látást homályosító fuvallat. Ezt éppen mostanság tapasztalta meg Lázár János államtitkár az uniós pénzek folyósítása ügyében tartott tárgyalásain. Ezt a passzátfújást meg abba kellene végre hagyni, mielőtt meg nem unják az érintettek, de leginkább a zemberek és ki nem szorítják a fő passzátfújóból a szuszt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése