"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2015. április 21., kedd

Hülyeségszilánkok LIII


Állítólag Albert Einstein nevéhez fűződik a következő idézet: „Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi ostobaság, de az elsőben nem vagyok teljesen biztos.”.

Én pár évtizede, az Internet őskorában éreztem valami hasonlót, amikor arról cikkezett a világsajtó, hogy felparcellázzák a Holdat. Ugyanis egyes élelmes, világhálós pénzhajhászok kitalálták (önkényesen, akár valami modernkori konkvisztádorok), hogy eladják kísérő planétánkat – négyzetméterre. Hogy milyen jogalap képezte, hogy ők, és csakis ők a Hold tulajdonosai, azt persze senki sem kérdezte. De voltak olyanok, akik ezért fizettek is, mi több, még telekkönyvi bejegyzést is kreáltak számukra. Drága játék hülyegyerekeknek.

Nos, valami hasonlóra gondolhat most a jobbsorsra érdemes magyar újságolvasó, amikor arról értesülhet, hogy védjegyoltalom alá akarják helyeztetni a „rezsicsökkentés” szót, mint szellemi tulajdont. Aki pedig mindezt elköveti, az egy Rubi Consulting nevű pályázatíró Kft (még jó hogy nem Limited). A cég Holdat verő tehetséggel megáldott ügyvezetője - egy bizonyos Pálfi Gyuláné – még rá is tesz egy lapáttal, mikor kijelenti, hogy nem csak a „rezsicsökkentés”, de a „rezsinullázás” (!?) szóra is beadták a védjegyoltalmi kérelmet (Édes jó Istenem! És ilyenek írnak pályázati kérelmeket. Csoda, ha ott tart ez az ország, ahol!).
Amennyiben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SIC!) befogadja a kérelmet, netán pozitív eredmény születik, úgy ezentúl mindenki, aki ki meri ejteni száján a rezsicsökkentést - mi több, törvénytisztelő módon le merészeli írni - az fizethet. Reszkessetek közös képviselők, reszkessetek számlagyártó szolgáltatók, reszkess kormánypropaganda, mert jön az újabb rezsicsökkentés, immáron védjegy formájában.

Én meg közben azon tűnődöm, hogy vajon hány ketrec ajtaja lehet még nyitva, mennyien szaladgálhatnak szabadon, és van-e velük ápoló?

2 megjegyzés:

  1. Ba'meg ezeket te is levédethetted volna.
    Miért lenne hülyeség az, hogy valaki levédet olyan domain neveket, melyektől profitot remél?
    Nem vagy te egy kicsit elfogult?
    Nem.
    Nagyon az vagy.
    Eme blogod a fölösleges okostojáskodás csimborasszója.

    VálaszTörlés
  2. T. Dregezcky Adolf!

    Köszönöm a mélyenszántó, ám leginkább közvetlen hanvitelű megjegyzését, amelynek hatására komolyan el kellett gondolkodnom a társalgási kultúra mibenlétéről.
    Ennek eredményeként engedjen meg egy rövid megjegyzést: Egy domain-név használati jogosultsága és egy védjegyoltalom között van némi különbség, bár ezt egyesek hajlamosak (meglehet értelmezési hiányosságok miatt) figyelmen kívül hagyni.
    Üdvözlettel: Kobzi János (Plajbászblog)

    VálaszTörlés