"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2012. november 20., kedd

Számítás és technika - Papcsák módra

A cím csalóka. Most nem valamiféle számítástechnikai újdonságra akarok rávilágítani (ámbár a zuglói polgármester internetkorlátozási törekvését ismerve ez sem lehetetlen), hanem arra a hidegen számító és technikailag tökélyre fejlesztett módszerre, amely a kormány törvényhozási gyakorlatát jellemzi, s amelynek Papcsák az egyik legaktívabb képviselője. Persze csak óvatosan, mert az ismeretlen tettes elleni feljelentés demoklesz-kardja bármikor beteheti a lábát.
E jókora képzavar után, íme a legújabb papcsáki gyöngyszem, amellyel a tegnapi parlamenti ülésen rukkolt elő. Papcsák úr úgy látszik vasárnapi ebéd után megvilágosodott, mert a még friss és meleg, a törvényhozás sütőjéből épphogy csak kirángatott trafiktörvényhez máris benyújtott egy módosítót. Nevezetesen azt találta ki, hogy a nemzeti dohányboltokban (?!) lehessen lottózni is. Úgy látszik valaki súgott neki, hogy az a fránya bagóárusítás mégsem olyan nagy üzlet. Legalábbis nem annyira, hogy a slepp meggazdagodhasson belőle. Nosza rángassuk bele gyorsan a Szerencsejáték Zrt-t is a dologba (csak nem valami érdekeltség okán?), hátha egy kicsit több csurran-cseppen. Hátha a nikotinhiánytól és a pálinkafőzéstől kába, az élet megpróbáltatásaitól szenvedő és már csak vakszerencsében reménykedő delikvensből ki lehet még préselni egy pár fillért. A gond csak az, hogy a lottózó-üzemeltetési bizniszen is roppant kicsi az árrés, csakúgy, ahogyan a dohányárukon.
Sebaj! Papcsák urat vigasztalja az a tudat, hogy januárig még van egy pár nap, és addig bőven meríthet a hülyeségek és aljasságok tárházából. Mondjuk hozzácsaphatja még az alkoholos italok árusítását is rendeletkiegészítésként, (talán még a sok feleslegessé vált nyerőgép is belefér) és máris ott vagyunk, ahol voltunk; nemzeti kocsma lesz a nemzeti dohányboltból. Csak egy tollvonás, és pár biodíszlet szügségeltetik.
Csak azt nem értem, akkor mire kellett ez a nagy hajcihő? Gerincesebb lett volna, ha például egyszerűen háromszorosára emelik a cigi jövedéki-adóját. A feketepiacot azzal is legalább úgy lehet élénkíteni. Persze gerincet keresni ott, ahol az ritka, mint a fehérholló, teljesen felesleges. A magyar parlament jelenlegi kormányzati padsoraiban meg pláne.

Utóirat: Csak felhívnám Papcsák úr figyelmét, hogy van a messzi Szibériában egy Jeszej nevű jakutiai falu, ahol éppen most tiltották be öt évre a szeszesitalok árusítását. Közfelkiáltásra. Csak a helyi „szabad” pálinkafőző tulaja berzenkedett. Nem tudom mi lesz az ügy folytatása, hiszen azon a tájékon nem ritka a 50 fokos mínusz sem, meg egyébként is ez a módszer már az USA-ban sem vált be, de ugye azért ismerős a szituáció? Már csak a szent és az ő keze vonatkozásában is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése