"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2024. április 20., szombat

Szupersztár a színpadon

Nnna! A Momentum már befeküdt Magyar Péternek... Ennyi!

Mintha valamiféle új vallás kezdene itt kialakulni. Oké! A hangulat is kísérteties, ugyanakkor meglehetősen színpadias. Van színpadi kellékként egy üstökösünk is - igazándiból. Eddig rendben! De van picinke gondom:...a leosztott karakterekkel...

Gergő lenne József, Judit volna Szűz Mária és Péter az új megváltó? És kik a "három királyok"? Hoztak-e aranyat, tömjént? De hogy Anna lesz Mária Magdolna- az már tuti!

De lássuk a darabot:
A nép adott. Elégedetlen és áhitatos, várakozó és bosszúra éhes, olykor csendes, olykor hangos… és rohadtul azt hiszi, hogy van bármibe is beleszólása. Mert a hit mindenekelőtt. De hát ilyen a tömeg, ezt hiteti el vele a helytartó. Mert van Pilátusunk és van egy Kajafásunk is. Tele gonoszsággal, amit nap- nap után gyakorolnak szorgalmasan. Bizony ám! Közben a "megváltó" beszél és térít, térít és beszél, olykor tesz egy-két csodát. Leginkább egyet, hisz ő szikra... és ugyebár egy szikra egyszer untig elég.

Jó a darab. Izgi. Mindenki lesi a következő stációt. Mert van belőle bőven. Nem tudom, hogy a "három királyok" apanázsából futja-e mindre. Na mindegy!
Az már biztos, hogy Anna-Magdolna már mossa a megváltó lábát, összehajol vele, lesi minden mozdulatát, issza a szavait. Tán lesz egy festő, aki ezt a pillanatot is megörökíti.
Mondom… jó a darab. Mindenki várja a következő felvonást. Én is, ámbár látom, mi lesz a végkifejlet.

Bennem már csak egy kérdés motoszkál: Ki lesz Barabás és ki lesz Júdás – a keresztre feszítés előtt?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése