"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2023. március 16., csütörtök

Csak egy halott! (Tömegbaleset az M1-en)

 Elnézegetvén itt a képeket... Szörnyű!

Számomra a megdöbbentő, hogy mindhárom sávban egy-egy kamiont látok, mint valami betonfalat.... mögöttük széttörve, kiégve a kisebb autók tömege. És ez igencsak elgondolkodtat.

Nem, nem bántani akarom a kamionosokat. Nehéz élet az, van nekik gondjuk elég, de...

De tök mindegy, hogy porvihar, hóvihar, köd, zivatar, vagy bármi más. Bennem felmerül a kérdés, hogy valóban profik vezetik ezeket a monstrumokat? Tudatosul bennük, hogy a maguk 40 tonnája micsoda rombolóenergiát képvisel? Vajon elég képzettek a vészhelyzetek kivédése, vagy a rendkivüli helyzetek kezelése terén?

Ismerem az M1 azon szakaszát (is), járok arra eleget. Veszélyes szakasz bármelyik évszakban. Vajon illik-e 89 km/h-val belerongyolni egy több száz méterről már látható porviharba? Mert a fedélzeti kamera tanúsága szerint ez történt, majd egy kétségbeesett kormányelrántás… és a többi néma csend.
Vajon mennyire gondolkodott előre ez a sofőr? Tiz méter, húsz, ötven? És cseppet sem lehet vigasz, hogy a többiek meg százharminccal mentek, hisz ő egy „profi”… vagy ilyesmi. Három millió kilométerrel a hátam mögött (ez annyi, mintha tizszer megjártam volna a Föld-Hold távolságot) teszem fel ezeket a kérdéseket.

Most nyilván szerteágazó vizsgálat indul. Pró és kontra veszik a dolgokat, keresvén az okokat és felelősöket. De vajon elgondolkodunk-e önmagunkon? Például azon, hogy amikor egy gépkocsiba ülünk, akkor egy „fegyvert” kapunk a kezünkbe. Ezt a fegyvert pedig úgy hivják; mozgási energia. Vajon elég felelősséggel birunk, amikor ezt kezelni próbáljuk? Van elég képzettségünk, tehetségünk – de főleg értelmünk – egy ilyesféle „fegyvertartásra”?

Nézegetem a másnapi helyszini fotókat. Vannak árulkodó jelek, hogy itt valami szörnyű történt. De az élet megy tovább… akár százharminccal is. Vajon eszünkbe jut-e mindez, amikor a sebtében javitott útfelületről felvert murva kopogását halljuk a kocsink alján?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése