"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2014. szeptember 22., hétfő

Malacfarok


Fotó: Bónabio.hu
Bár még jócskán odébb van a kocsonyaszezon, meg az újévi malacfarok húzogatás is, no meg az is igaz, hogy nem nagyon konyítok a modern sertéstartás rejtelmeihez, de láttam egy képet és éppen ennek alapján kérdezem: Miért csonkítják meg az újszülött malacokat, miért vágják le a farkukat?

Nem csak azért a kérdés, mert olyan nagy gurman lennék, és nem tudom elképzelni a kocsonyát, vagy a toroskáposztát malacfarok nélkül, és nem csak azért mert Szilveszterkor, illetve az Újév beköszöntekkor annyira élnék a babona-hagyománnyal (bár az igazat megvallva, igencsak rám férne már egy kis szerencse), ám gondolom nem csak számomra feltűnő, hogy manapság a henteseknél nem lehet normális malacfarkat kapni. Ennek oka, pediglen pont a fentebb említett tenyésztési módszer, amely malacfarok-csonkolással kezdődik.

Azért is fogalmazódott meg bennem ez a kérdés, mert ha van a kutyákra vonatkozó fül- és farok-csonkolási tilalom, akkor a sertésekre miért nincs? Vagy azoknak nem fáj? Persze nyilván nem mindenhol dívik ez a trend, csak akkor nem értem, hogy egyes tenyésztők mégis minek alapján hajtják végre, ezt a nem éppen állatbarát „műtétet”.

Szóval szeretném, ha valaki hozzáértő mélyreható magyarázatát adná, hogy miért pont a disznó farka az, amelyik nem fér bele a modern sertésnevelési koncepcióba. Epedve várom a témában járatosak kimerítő válaszát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése