"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2012. november 10., szombat

Üvöltsetek magyarok!

„- Üvöltsetek kutyák! Farkas halt meg az éjjel!” – mondta Fáó a farkas, Kipling halhatatlan művében, a Dzsungel könyvében, Akela halálakor, a vörös kutyák ellen vívott harc után.

Én meg azt mondom: Üvöltsetek ti magyarok, ha nem akarjátok, hogy a demokrácia végleg kilehelje a lelkét! Mert miközben a közigazgatási tárca az internetes weboldalak ideiglenes, vagy végleges korlátozásáról, illetve hozzáférhetetlenné tételéről készül törvényt hozni, aközben Papcsák Ferenc zuglói polgármester bíróság elé citálja a Népszava-online internetes kommentelőit személyiségi jogokra hivatkozva.
Az ok roppant prózai; Papcsák Ferencnek nem tetszik sem a stílus, sem a tartalom, amit a Népszava weboldalán róla írtak.
El kell ismerni, hogy olykor nem éppen pallérozott elmével, és olykor vulgáris stílusban íródnak némely internetes kommentek, de ez hozzátartozik a demokráciához, a szólás- és véleményszabadsághoz, gondoljunk csak Papcsák úr kenyerespajtására, és kormánypárti „harcostársára” Deutsch Tamás twitter-lovagra. Az ő kommentjei sem nevezhetők éppenséggel szalonképesnek. Ám a zuglói polgármestert ez cseppet sem zavarja, sőt odáig merészkedett, hogy a rendőrség és a bíróság intézményeit veszi igénybe, hogy ezeket a neki nem tetsző véleményeket elhallgattassa. Pedig ezek a „kritikus” vélemények – ha még oly’ híján is vannak az irodalmi szintű párbeszédi stílusnak - legtöbbször jogosak mind a Papcsák személyét, az általa vezetett intézményi vezetést, és rajta keresztül a jelenlegi fideszes ámokfutást illetően. Az emberek jogos felháborodásukban emelik fel – talán a kelleténél kissé jobban - hangjukat. Ám ennek nyomós oka van. Nevezetesen az a papcsáki önhittség, ami megannyi – nem csak zuglói - polgár életét, mindennapjait keseríti meg. Ugyanis Papcsák Ferenc eddigi közéleti tevékenységét a legjobb indulattal sem lehet áldásosnak nevezni, és Papcsák ahelyett hogy megszívlelné a kritikákat, inkább ráküldi a rendőrségi pribékjeit azokra, akik ezt megelégelték, és elégedetlenségüknek hangot is adnak. Papcsák Ferencnek inkább mélyen hallgatnia kellene, és mint közszereplőnek tűrnie ezeket a hangokat. Vagy ha erre nem képes, úgy távozzon a közéletből.

Amennyiben a bíróság helyt ad Papcsák keresetének, egyáltalán; ha tárgysorozatba veszi, úgy ezzel a lépésével a demokrácia utolsó, vékony fonalát is elvágja. A szólásszabadság jogát. A szabad véleménynyilvánítás jogát. Mi több, alaposan feltüzeli a félelem, a retorziótól való rettegés amúgy is fogvicsorogva acsargó „vörös kutyáit”.

Ezért hát üvöltsetek magyarok! Üvöltsetek ti magyar kutyák, ha nem akarjátok, hogy a demokrácia farkasa – amiért annyit harcoltatok például 1848-ban, ’56-ban, vagy ’89-ben és még számtalan alkalommal történelmünk során - a szemetek láttára pusztuljon el!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése