"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2012. november 15., csütörtök

Kósa - bíztosíték, kávézacc és az elgurult gyógyszer

Mondhatni sok van mi csodálatos, de a politikusi szóleleménynél nincs csodálatosabb. S e nyakatekert idézet Kósa Lajosra különösen igaz. A debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke híres-hirhedt szóleleményeiről. Ezek jobbik esetben csak megmosolyogni valók, néha megütközést keltők, rosszabb esetben bedöntik a forintot.
Kósa már számtalan alkalommal bizonyította, hogy nem megy a szomszédba sem egy kis jófajta retorikai túlzásért, sem csúsztatásért, sem hazugságért, sem sértegetésért. Most éppen az EU van soron, szakértve illeszkedve a hivatalos kormánypropagandához. A piszoárméreteket, vagy uborkaíveket részletező civisvirtust most felejtsük el, és ragaszkodjunk a címben foglalt témákhoz.
Kósa Lajost teljesen megdöbbentette (kiverte nála a biztosítékot), hogy a „brüsszeli bürokraták” 5%-os fizetésemelést szavaztak meg maguknak. Ez amolyan máséban a szálkát, sajátunkban a gerendát sem effektus lehet, hiszen Kósa úr szelektív amnéziája kegyeskedik megfeledkezni arról a tényről, hogy a magyar képviselői választások után (négyévenként) minden parlamenti nyitóülés elsőszámú napirendi pontja a képviselő juttatások megállapítása. És ez nem holmi EU-s csökevényként, évekre előre határozza meg az illetményt, hanem szigorúan eseti módon, attól függően, hogy éppen ki van kormányon. Én nem emlékszem olyan alkalomra, hogy a honatyák 5% alatti képviselői illetményemelkedést szavaztak volna meg (minden szentnek maga felé hajlik...). Kósa úr most nyilván kézzel-lábbal tiltakozna, hogy bezzeg a Fidesz csökkentett, ami talán alapilletményileg igaz, de számszaki értelemben semmiképpen, hiszen a különböző egyéb juttatásoknak köszönhetően jóval túlhaladják az ominózus 5%-ot. És még egy apróság, illetve kérdés: Ugye Kósa úr pártársai, az Európa Néppárt képviselői, a Fidesz EU-s küldöttei (Szájer Józseftől, Deutsch Tamásig) feltűnően tiltakoztak a szavazáson?
A Fidesz ügyvezető alelnöke azt is nyilatkozta, hogy szerinte Olli Rehnnek, az EB pénzügyi biztosának kiborult a kávézacca és biztos abban látja a jövőt. Csak megjegyzem, hogy nem kell nagy jóstehetség a magyar gazdasági jövőlátást illetően, ugyanis Olli Rehn tisztában van azzal a ténnyel, hogy a Fidesz-kabinet csak az egyszeri és unortodox intézkedéseknek köszönhetően (nyugdíj-pénztári lenyúlás, rendkívüli banki adók, a még az MSZP kormány által felvett IMF-biztonsági tartalék felhasználása) tudta manipulálni a 2011-12-re vonatkozó költségvetési jelentéseket, ami 2013-ban már nem lesz. Nem véletlen hogy az utolsó pillanatig kozmetikázzák az EU-nak küldendő jelentéseket, és még a mai napig sincsenek meg a 2013-as évi költségvetési keretszámok. Az Unió nem hisz a rendkívüli és kiemelkedő pozitív mérlegnek, hiszen nincsenek mögötte gazdasági teljesítések. Úgy is mondhatnám: az EU nem hisz a könnyeknek. Minden pénzügyi szakember tisztán látja a 2013-as ’14-es jövőt, csak ezek szerint Kósa úr nem. Hiába, a fideszes narancsködben úszó varázsgömb nem azt mutatja, mint a kávézacc.
Mindent összevetve az állapítható meg, hogy tényleg elgurult valamiféle gyógyszer, csakhogy nem Brüsszelben, hanem itt Magyarországon. Kósának gurult el a cavintonja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése