"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2013. szeptember 10., kedd

A nagy üzlet - avagy hogyan tőzsdézzük el az adófizetők pénzét


300 millió eurós együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MVM Zrt. a Bank of China csoporttal – adták hírül a lapok.
Ennek a közel 100 milliárd forintos ügyletnek a kétharmada (60 milliárd Ft) hitelmegállapodás, amelyet a Bank of China folyósítana az MVM-nek, azaz, az MVM-et tulajdonló magyar államnak. Szijjártó Péter – aki a megállapodást kézjegyével szignálta – azt nyilatkozta, hogy ez egy komoly gazdaságpolitikai siker.

Nos, komolynak komoly, de hogy siker-e… azt azért csak a kormány hurráoptimizmus propagandakürtje harsogja. Mert tulajdonképpen erre a megállapodásra azért van szükség, hogy az állam valahogy egyensúlyban tartsa az MVM pénzügyi helyzetét. Ugyanis mint az köztudott, az állam az MVM-en keresztül épp’ most mutyizza ki az E-On földgáz-üzletágát, potom 260 milliárdért, amit mértékadó elemzők is jó ha felére értékeltek. És ezt az összeget meg szeptember végén keményen le kell perkálni az E-On-nak, mert különben jön az ejnyebejnye. Utána meg valahogy vissza kell helyezni az MVM-be (az állami fejőstehenet néha etetni is kell), azaz a központi költségvetésbe, egyébként borul a bili, ami már amúgy is fölborult vagy hétszer. Tehát az idei költségvetésen kívül veszélyben a jövő évi büdzsé is. Az meg egyáltalán nem hiányzik, tudván, hogy a jobban teljesítés ellenére valahogy mégis egy újabb túlzottdeficit-eljárás demoklesz kardja lebeg a fejünk fölött.
 
Az állam az E-on biznisz kapcsán alaposan eltőzsdézte ezt a 260 milliárdot az adófizetők zsebéből, mint ahogy a MOL részvények kivásárlásával is 500 milliárdot. (Az olyan apróságokat, hogy MAL, Rába, Pápai-hús, ne is említsük.) Most pedig hitelt vesz fel a kínaiaktól (gondolom jófajta devizakamatra), mert már üres a kassza. És ezt is nekünk kell megfizetni. De sebaj, non profit, legfeljebb egy-két szociális-, egészségügyi-, vagy oktatási intézmény megint kevesebbet kap.

Mellesleg Lázár főtárgyaló épp most bumlizott ki az EU-nál hetvenötmilliárdos bírságot, az oroszok meg éppen a Dunaferrel akarják lehúzni a kormány meztelen testéről a leplet, de mit nekünk… Elvégre gazdag ország vagyunk, vagy mifene. Kölcsönt felvenni piszkosul szeretünk, csak éppen a visszafizetéssel vannak mindig problémák. Persze van olykor üdítő kivétel, ha a királyi trón imidzse azt kívánja, de az merő porhintés és szemfényvesztés.

Nem tudom Szijjártó főtárgyaló miféle sikerről beszél, mert ez megint csak ráfizetés. Lehet hogy egyes kormányközeli „helytartóknak”, akik a hitel elosztása felett sáfárkodnak siker, de a lakosságnak semmiképpen, pláne annak tükrében, hogy az efféle hitelek megint beúsznak (elúsznak) az MVM feneketlen és ellenőrizetlen kormányzati kanálisába. Amennyiben pedig a kormány a megbízható németek helyett a kínaiakkal akarja felváltani a honi energiaszektor működtetését és fejlesztését… Hát… Semmi jóra nem számíthatunk az uniós jövőnket, illetve a pénztárcánkat illetően. Arra azért kíváncsi lennék, hogy a kínaiak mennyire gondolják komolyan mindazt a sok sületlenséget, amit Szijjártó próbált beléjük beszélni. Szerintem semennyire. Eszük ágában sincs az E-On helyébe lépni, csak egy kis pénzmag után néztek. Mert a bank az bank, még ha „of China” is.

Szóval arccal a magyar szocialista királyság felé. Éljen és taps!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése