"Azért van olyan sok vélemény, mert a gondolatok száma végtelen, a papír pedig nem tud tiltakozni." (Kobzi János)

2013. március 25., hétfő

Számoljunk!


Montázs: Plajbászblog
Érdekes számadatok kerültek napvilágra a vasárnapi Dunakeszi időközi önkormányzati választásokról.
Azért mondom, hogy érdekes, ugyanis nem egészen egy hete került nyilvánosságra az Ipsos felmérése, amely szerint erősödött a Fidesz és csökkent a bizonytalanok aránya, mintegy 44%-ra.
A dunakeszi-i eredmények nem ezt mutatják, ugyanis a szavazásra jogosultak mintegy kétharmada, azaz 63%-a maradt távol a szavazástól. És ebben az esetben a számok bizony jócskán különböznek az Ipsos felmérésétől, ami így nem csak érdekes, de árulkodó is a közvéleménykutatások pontosságát illetően.
Árulkodó abból a szempontból is, hogy ismételten bebizonyosodott, hogy nagyjából 15%-nyi egyhelyre szavazó el tudja dönteni egy jelentős többségű közösség sorsát. Dunakeszi esetében durván 500 ember döntött 3200 fő jövőjéről. Hol is van akkor a kétharmad? Ez még egyhatodnak is kevés.

A pontosság kedvéért: Dunakeszi 7. számú választókerületében a 2010-es népességi adatok szerint 3160 fő választásra jogosult él. Nem járunk messze az igazságtól, ha azt vesszük, ez a számadat mára sem változott számottevően, ha csak a körzethatárok átrajzolását nem vesszük figyelembe.
A 3160 választásra jogosultból elment 1133 szavazni, tehát 36.9 százalék, míg 63,1 százalék otthon maradt.
Az 1133-ból 563 szavazott a Fideszre, 249 a független jelöltre, illetve az Együtt 2014-re, 168-an a Jobbikra, míg a szocialistákra 153-an.

Ez az időközi választás is mutatja, hogy az ellenzéki erők csakis egy erős összefogás során fognak tudni eredményt felmutatni 2014-ben. Az MSZP – bármennyire is hangsúlyozza – egyedül nem képes a Fidesz-hatalomnak véget vetni, sőt! Ezen sürgősen el kellene gondolkodniuk (és nem csak a szocialistáknak, hanem ez egyéb ellenzéki erőknek is), mert könnyen előfordulhat, hogy 2014-ben már nem a szocialisták lesznek a legjelentősebb ellenzéki erő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése